Östgöta mjölk Östgöta Mjölk Logo
 

Emåmejeriet köper Östgöta Mjölk

Emåmejeriet köper verksamheten och varumärket Östgöta Mjölk av Skånemejerier AB. En avsiktsförklaring har redan tecknats mellan partnerna och i skiftet april/maj beräknas affären vara genomförd. - Jag har alltid haft en dröm att se till att så många människor som möjligt får närproducerade mjölkprodukter av hög kvalitét, kommenterar Emåmejeriets vd Patrik Evertsson.

Nya möjligheter
För Emåmejeriet öppnar köpet nya möjligheter. Emåmejeriet ser först och främst ett ansvar i att bevara den närproducerade mjölkproduktionen samt att sysselsättningen tryggas vid mejeriet. Dessutom är potentialen i Östergötland stor. - Att öka omsättningen blir nu vår första uppgift. Och lyckas vi med det finns möjlighet att investera ytterligare i både nya produkter i mejerihyllorna och ytterligare anställningar.

Klar miljöfilosofi
Östgöta Mjölk startades av en handfull bönder i Östergötland 2009, bl.a. Kättestad utanför Linköping. Allt under parollen att det är viktigt att komma tillbaka till det lokala – för miljöns skull. Men också för att konsumenten har rätt till dygnsfärsk mjölk och kunskap om vilken gård mjölken kommer ifrån. Emåmejeriet representerar samma filosofi och är det mejeri, med möjlighet att separera mjölk från olika gårdar i olika tankar, som ligger närmast Östergötland. Därför var det naturligt att produktionen av Östgöta Mjölk från början förlades till Småland. Produktionen av Östgöta Mjölk sker redan idag vid Emåmejeriet i Hultsfred, som inte ligger långt från länsgränsen, vilket gör att övergången blir snabb och smidig.

Stor tydlighet
Att huvudägaren Skånemejerier AB säljer Östgöta Mjölk till Emåmejeriet kan uppfattas något överraskande men Östgöta Mjölks styrelseordförande Claes-Göran Österlund är tydlig i sin förklaring: – Östgöta Mjölks produktion ligger inte i linje med Skånemejeriers framtida affärsplaner och jag hoppas att vi Östgötar uppskattar att bolaget vänder hem till vår region igen!

Presskonferensen
Plats: Kättestad gård, 20 km söder om Linköping mot Nykil.
Dag: Måndagen den 16 april 2012
Tid: Klockan 14.00
Deltagare: Patrik Evertsson, Emåmejeriet, Claes-Göran Österlund Östgöta Mjölk, mjölk- bönderna Mats och Niklas Jonasson samt kor och kalvar på Kättestad gård.
Välkomna!

För mer information kontakta
Patrik Evertsson, vd, Emåmejeriet, 070-600 68 33
Ove Konradsson, vd, Östgöta Mjölk, 0503-324 40
Claes-Göran Österlund, styrelseordförande Östgöta Mjölk, 070-572 87 86


Fakta
Det har gått elva år sedan en samling mjölkbönder satte sig ned och diskuterade nackdelarna med stordrift och den miljöpåverkan den innebär. Ur denna diskussion föddes tanken på ett lokalt mejeri. Mot alla odds lyckades Patrik Evertsson och Anders Johansson förverkliga drömmen. Nu har Emåmejeriet 25 anställda och levererar mejeriprodukter till större delen av Småland. Ett bra bevis för att många konsumenter vill ha närproducerad mjölk av hög kvalitét.